Bezocht: Juli, 2018

Geschiedenis

Lapenilla is een van de vele verlaten dorpen in de provincie Huesca. In de jaren 60 kwamen er grote veranderingen in Spanje en de dorpen raakten verlaten. Er kwam industrialisatie, verstedelijking en er werden stuwmeren in het gebied gebouwd. Veel bewoners trokken naar de stad. In totaal zijn er, in de regio, meer dan 600(!) verlaten dorpen. Sommige dorpen zijn verkocht en worden verandert in plaatsen met een nieuwe functie, bijvoorbeeld het dorp Panillo. Dat is verandert in een boeddhistisch dorp en het lijkt daar net alsof je in Azië bent.

undefined
Panillo

Huidige situatie

Tegenwoordig staat Lapenillo, net zoals de meeste dorpjes, er erg verpauperd bij. Sommige gebouwen staan op instorten hiervoor moet je dus uitkijken. In de kerk waar wij waren bleken ook nog koeien te leven, waarschijnlijk omdat de kerk een koele plek in de schaduw is. Beveiliging is nergens aanwezig, wel is het in andere dorpjes oppassen, niet alle dorpen zijn volledig verlaten. Lapenilla wel.

Ons avontuur

We parkeerde de auto vlak naast het dorp. Op dat moment kwam ik erachter dat ik mijn camera bij de camping was vergeten en dus moesten we maar foto’s maken met onze telefoon. Het was snikheet en we waren in the middle of nowhere. Voor het dorpje stonden wat bekladde bordjes die meldden dat we het terrein niet mochten betreden. Maar er liep ook een wandelpad paaltjes en bordjes door het dorp. Het zal wel dachten dachten we en we liepen het dorpje binnen. We kwamen aan bij een kerkje met daarnaast een begraafplaats. Veel graven waren flink verpauperd en 1 graf lag zelfs open. De botten van het lijk waren goed te zien (zie de foto’s hier onder). De kerk zelf was het hoogtepunt van het dorp. Het feit dat de kerk volledig werd overgenomen door de natuur maakte het plaatje nog mooier. Verder bestond het dorp vooral uit huizen die al ingestort waren. We besloten om weer verder te gaan naar een volgend dorp (helaas bereikten we dit dorp niet, het was te heet om te lopen en we gingen richting Panillo.