Bezocht: September, 2017

Geschiedenis:

Het verhaal van de verlaten dierentuin van Wassenaar start in 1937. In dat jaar liet Piet Louwman dit dierenpark oprichten. De dierentuin had uiteindelijk zo’n 3500 dieren. Door financiële problemen moest de dierentuin in 1985 haar deuren sluiten, de familie Louwman kost later de dierentuin weer op en fokte daar tot 2006 verschillende diersoorten. Momenteel verblijft er nog een aap in de verlaten dierentuin.

In 2016 brachten de mannen van STUKTV een bezoekje aan deze dierentuin, en waren geschokt door de het arme beestje wat daar nog leefde. De eigenaar heeft een vergunning om deze aap te houden in de dierentuin totdat het dier komt te overlijden. Destijds ontstond er flinke ophef over het gebeuren met de aap, maar als het goed is verblijft de aap vandaag de dag nog steeds in de verlaten dierentuin van Wassenaar.

Huidige Situatie:

In de dierentuin zelf zit dus nog een aap, mede dankzij deze reden is deze dierentuin sterk beveiligt. Camera’s en censoren moeten er voor zorgen dat niemand bij deze locatie naar binnen komt. Ons was het ook niet gelukt om (helemaal) binnen te treden, we kwamen niet verder dan tussen het hek en een gebouw in. Ik raad het af om deze locatie te bezoeken, het is zoals ik eerder zei dus goed beveiligd en ik weet ook niet of die aap op allemaal bezoek zit te wachten. Bovendien is de dierentuin in bezit van de steenrijke Louwman-familie, en ik denk niet dat zij graag pottenkijkers willen.

Ons avontuur:

Dit was officieel ons domste avontuur ooit. Als allereerste pakkeerde we onze fiets precies naast het gaat waar we doorheen gingen, en dat was volledig in het zicht langs de weg. Ten tweede konden we daarna geen ingang vinden om verder de verlaten dierentuin van Wassenaar te betreden, en we maakten ontzettend veel lawaai. Een voorbijganger, die naar ons idee er flink van genoot om ons te pakken, belde de politie. Hier kwamen we te laat achter en de politie kwam al aangereden. Uit voorzorg had ik de beelden, die toch niet echt boeiend waren, al verwijdert.

De politie was ook niet per se blij met onze aanwezigheid. Na een tijdje vertrok de persoon die belde met een grote glimlach en ineens kwam de eigenaar (!) van de dierentuin erbij. De politie dreigde dat we wel eens een nachtje in de politiecel mochten doorbrengen en dat we nog geluk hadden dat ze ons niet meenamen.

Thuis was er nog steeds onduidelijkheid over wat onze straf zou zijn. Na een tijdje kregen we te horen dat wij dankzij onze minderjarigheid een Halt-maatregel kregen. Na 3 gesprekken en 5 uur maakwerk was dat ook klaar. Kortom, het domste avontuur ooit, en zeker geen succes.