Bezocht: Oktober, 2019

Geschiedenis:

Radio Kootwijk was vroeger een zenderpark op de Veluwe. Het complex bestond uit meerdere gebouwen, waaronder het kenmerkende ‘Gebouw A’. Het was bedoelt als een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en de koloniën, met als belangrijkste doel Nederlands-Indië. Het zenderpark werd gebouwd in 1918. Bij het complex is ook een dorp gebouwd voor de werknemers van Radio Kootwijk.

In de tweede wereldoorlog werd de zender door de Duitse bezetters gebruikt om te communiceren met onderzeeboten van de Kriegsmarine. Toen de bevrijdingstroepen dichterbij kwamen hebben de Duitsers de zendmasten opgeblazen. Ze probeerde ook het hoofdgebouw te vernielen door er een mast op te laten vallen, het gebouw was echter te sterk om schade te krijgen. De zendingsapparatuur werd in 1947 vanuit de Sovjet Unie terug naar Nederland gehaald.

Langzaam begon Radio Kootwijk haar functie te verliezen, met name door de opkomst van betere technologie. In 1980 werd de laatste mast gesloopt en in 1999 verloor Radio Kootwijk haar zendfuncties.

Huidige situatie:

Hedendaags is Gebouw A een museum over Radio Kootwijk. Je kan het gebouw bezoeken en er vrij doorheen lopen. De overige gebouwen worden ook deels gebruikt. Gebouw H staat wel leeg, en ook gebouw C, D, en E staan leeg. Helaas hebben wij hier geen ingang kunnen vinden.

Ons avontuur:

In de ochtend vroeg vertrokken, en zo waren we rond het begin van de middag aangekomen bij de Veluwe. Na een wandeltochtje kwamen we aan bij het dorpje van Radio Kootwijk. Als eerste zagen we gebouw H en de watertoren, een stukje verderop zagen we het indrukwekkende gebouw A. We wisten al dat gebouw A niet meer leeg stond, maar we besloten toch een kijkje te nemen. Na een ticket te hebben gekocht mochten we naar binnen. Het gebouw is zeker een kijkje waard. Daarna liepen we verder naar de ‘Kortegolfzendgebouwen’.

De gebouwen C, D, en E stonden wel leeg. Helaas konden we geen ingang vinden en 1 gebouw leek zelfs bewoond of te dienen als vakantiewoning, vanwege de auto’s die er stonden. De andere 2 waren wel zeker leeg. Ondanks dat we geen ingang hadden gevonden was het toch een geslaagde dag, alleen al het bijzondere gebouw A had onze wandeling de moeite waard gemaakt.

Gebouw A
Gebouw A van de zijkant
Gebouw A van afstand
Decoratie van gebouw A
Gebouw C
Watertoren