Atlantikwall, Bunkers Hoek van Holland

Bezocht, November 2018

Geschiedenis:

De Festung, bunkers, van Hoek van Holland waren een van de belangrijkste voor Duitsland in Nederland. Dit was omdat de Rotterdamse haven dicht bij deze bunkers in de buurt ligt. Een Festung was voor de Duitsers het belangrijkste onderdeel van de Atlantikwall. In totaal waren er over de gehele Atlantikwall 11 Festungen. In Nederland waren er 2, 1 in Hoek van Holland en de ander lag bij IJmuiden.

De Atlantikwall is gebouwd in 1942, in die tijd viel Groot Brittannië de Europese kust aan en Duitsland wou er alles voor doen om dat tegen te werken. De Atlantikwall was in totaal 5000 kilometer lang.

Huidige situatie:

De bunkers die makkelijk te vinden zijn zijn beklad met graffiti en er vindt veel vandalisme plaats. De wat meer verborgen bunkers zijn in betere staat. Op een of andere manier rook zo’n meer verborgen bunker tijdens ons bezoekje enorm naar gas, we zijn hier dan ook uiteindelijk niet ingegaan. De andere bunkers, die dus wel veel beklad zijn, zijn makkelijk te betreden. We hadden het geluk dat een hek in het gangenstelsel gesloopt was en dat we door konden naar het gedeelte waar nog nauwelijks graffiti zit, maar het hek zit er nu weer en dat gedeelte is dus ook niet meer te bezoeken. Alleen een klein deel van het gangenstelsel valt nog te bezoeken, of je kan naar het museum en daar een rondleiding doen.

Ons avontuur:

Op een koude november dag besloten Max en ik om weer onze spullen te pakken en op pad te gaan naar de bunkers van Hoek van Holland. Na weer een flinke fietstocht kwamen we aan bij de bunkers. We konden ze snel vinden en gingen naar binnen. Het was echter de tweede keer dat we de bunkers bezochten, de eerste keer hadden we nog niet alles gezien en we wouden nog een keer terug. Echter liep dit wat anders.

Zo ging er ineens een alarm af, niet bij ons in de bunker, maar in de haven van Rotterdam. Het leek verdacht veel op een luchtalarm maar gelukkig was dit het uiteindelijk toch niet. Nadat we zagen dat het gangenstelsel weer voor een deel afgesloten was besloten we naar een andere bunker te gaan waar we vorige keer nog niet in waren geweest. Helaas stonk deze bunker enorm naar gas, en we weten nog steeds niet hoe dat kwam. Het was niet onze beste dag dus.

Later was Max nog een keer teruggegaan en wel de ‘gas’bunker in geweest. Deze bunker bleek nog best ver door te lopen en had meerdere verdiepingen. Al met al is de Festung Hoek van Holland een prima locatie, het is alleen even goed zoeken voor de echte pareltjes.

Bekijk hier onze video van de bunkers.

Gangenstelsel afgesloten (bezoek 2)
Gangenstelsel open (bezoek 1)