Atlantikwall, Bunkers Scheveningen, Den Haag

Bezocht, november 2019

Geschiedenis:

In tijden van oorlog zijn er in Nederland talloze bunkers gebouwd, waaronder de bunkers in Scheveningen. De Duitse bezetters wouden ten koste wat het kost de kust beschermen tegen Engelse en Amerikaanse soldaten. Daarom kwamen de Duitsers op het plan om de Atlantikwall te bouwen. 5000 kilometer langs de Europese kust was vroeger volgebouwd met bunkers, versperringen, prikkeldraad en andere verdedigingsmiddelen.

Den Haag was een belangrijke plek voor de Duitsers omdat de regering zich hier vestigde. De bunkers aan de kust zijn niet de enige verdedigingswerken die de Duitsers in en rond Den Haag hebben gebouwd. Door de stad liep een lange tankgracht van 300 meter breed en 1.5 kilometer lang. Voor die gracht en bunkers moesten er in Den Haag tienduizenden inwoners evacueren, voor de gracht waren dat er zelfs honderdduizend.

Huidige situatie:

De bunkers in Scheveningen aan de kust zijn helaas dicht. Grote stenen muren houden mensen tegen om de bunkers te betreden. Sommige bunkers zijn wel ooit open geboord, maar daar van is nu weinig terug te zien. Het is dus niet meer mogelijk om deze bunkers te betreden.

Ons avontuur:

Op onze route naar de bunkers van Katwijk gingen wij eerst nog langs de Atlantikwall van Scheveningen. Vroeger op het strand had ik deze bunkers al gezien en ik vroeg me altijd af of ze nog te betreden waren. Na een stukje fietsen kwamen we erachter dat dit helaas niet meer mogelijk is. We hebben elk hoekje bekeken maar we konden geen enkele mogelijkheid vinden om binnen te treden in de bunkers. Ondanks dat er meerdere bunkers in Scheveningen zijn, zijn deze erg indrukwekkend van de buitenkant. Het typerende design van deze bunkers kent bijna iedereen uit Den Haag, en zodra deze bunkers aan de kust weer te betreden is, ben ik er als de kippen bij.

bekijk hier onze video van de bunkers.